Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιο της Γ΄τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας. Εδώ θα βρείτε εργασίες, δραστηριότητες, κουίζ, σταυρόλεξα και παιχνίδια για μαθητές, γονείς και δασκάλους.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

ΠΑΡΑΔΟΣΗ




                   Η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Τα έργα των ανθρώπων, στο παρελθόν και στο παρόν.
Τα παλιότερα χρόνια, τότε που δεν υπήρχαν ακόμα εργοστάσια, οι άνθρωποι αναγκάζονταν να κατασκευάζουν μόνοι τα ρούχα τους και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Σιγά σιγά κάποιοι έγιναν τεχνίτες. Kατασκεύαζαν σπίτια, δρόμους, γεφύρια, κοσμήματα κ.λπ. Για να διδαχτούν δεν πήγαιναν σε σχολές, αλλά κοντά σε παλιότερους τεχνίτες. O ένας μάθαινε στον άλλον τα τραγούδια του τόπου του, τους χορούς, τον τρόπο που καλλιεργούσαν τα φυτά τους, πού και πώς μαγείρευαν και άλλες συνήθειές τους. Έτσι, ο τρόπος που ζούσαν, που ντύνονταν, που χόρευαν, μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα, από τον παππού και τη γιαγιά στα εγγόνια και δεν άλλαζε εύκολα. Αυτή είναι η παράδοση. Οι άνθρωποι ενός τόπου κρατούσαν τις παραδόσεις τους για πολλά χρόνια.
Πολλές από τις παραδόσεις, τις συνήθειες δηλαδή των παλιότερων, διατηρούμε κι εμείς σήμερα, παρόλο που ο τρόπος ζωής μας έχει πια αλλάξει πολύ.
Εδώ μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη και να περιηγηθείτε στις συλλογές του. Να κοιτάξετε τις φωτογραφίες των έργων και των παραδοσιακών ενδυμασιών που βρίσκονται στη σπάνια συλλογή του.

Εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του «Φωτόδεντρου», όπου υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
Ο μύθος του Μέγα Αλέξανδρου και της αδερφής του της Γοργόνας

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3665

Έθιμα της Αποκριάς
Καθαρά Δευτέρα, Κούλουμα, χαρταετός




http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3658
Ο Μάρτης και το βραχιολάκι του Μάρτη
Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα

Στον τόπο μας ζούσαν άνθρωποι από πολύ παλιά. Πολλά από τα δημιουργήματά τους εξαφανίστηκαν. Άλλα σώζονται μέχρι σήμερα. Αυτά τα παλαιότερα έργα, μαζί με τα σημερινά και μαζί με τη γλώσσα και τις συνήθειές μας, αποτελούν τον πολιτισμό μας. Έτσι, στον τόπο που ζούμε, καθημερινά συναντάμε έργα του πολιτισμού παλιότερων εποχών, αλλά και σημερινά. Τον πολιτισμό μας φανερώνει ακόμη, εκτός από τα έργα, και η καθημερινή μας συμπεριφορά.

Διαδραστικός χάρτης με θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία! Κάνε κλικ επάνω στα σύμβολα του χάρτη και θα εμφανιστούν πληροφορίες για το συγκεκριμένο μέρος!

Φωτογραφίες έργων τέχνης σε δημόσιο χώρο

Η μοναδική γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, Χαρίλαος Τρικούπης


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου